Dagbesteding 't Laer

Dagbesteding 't Laer
Dagbesteding 't Laer

Nieuwe ontwikkelingen en kwaliteitseisen

Een nieuwe ontwikkeling op het vakgebied


Wat is het ECD?
ECD is de afkorting voor Elektronisch Cliënten Dossier.
Het ECD is een zorgplan in de vorm van een digitaal dossier waarin alle gegevens van een cliënt worden opgeslagen. Dit digitale systeem zal het papieren zorgplan voor een deel gaan vervangen. Het ECD is een middel dat het methodisch werken eenvoudiger maakt en ervoor zorgt dat alle informatie over een cliënt op één plek te vinden is.

Waarom gaan we werken met het ECD?
Binnen Zozijn zijn er verschillende vormen van ondersteuningsplannen, zorgplannen en werkplannen. Daarom heeft de directie opdracht gegeven om te komen tot:
Een eenduidig format van het zorgplan;
Het realiseren van een ECD.
Dit heeft geresulteerd in een speciaal voor Zozijn ontworpen programma. In het ECD staan alle relevante gegevens van een cliënt (uitgewerkte zorgvragen, doelen, acties, rapportages en evaluaties). Deze eenduidige, centrale opslag ondersteunt zowel de zorg als de bedrijfsvoering

Wat zijn de voordelen?

Uniformiteit
Eén standaard, uniform dossier voor alle cliënten.
Gemak
Gegevens van een cliënt zijn altijd en overal in te zien. Je hoeft niet naar de locatie om gegevens van jouw cliënt te zoeken, maar met een computer in de buurt heb je het dossier zo binnen handbereik, ook vanuit de andere locatie.
Professioneel
Het ECD helpt je als medewerker om professioneel (methodisch) te werken.
Afstemming
Het ECD geeft direct overzicht van afspraken en actieplannen die vanuit verschillende disciplines rondom één cliënt bestaan.
HKZ-bestendig
Het ECD is afgestemd op ons kwaliteitssysteem en borgt een aantal cruciale processen. 


De kwaliteitseisen die de overheid aan de instelling stelt.


HKZ Certificering  

HKZ wil zeggen....

Als medewerker binnen de Gehandicaptenzorg ben je dagelijks intensief betrokken bij andere mensen. Je zoekt naar hun mogelijkheden, je onderkent hun beperkingen. Je gaat verbindingen met hen aan om het mogelijk te maken dat zij een zo zelfstandig mogelijk leven kunnen leiden. Ze willen daarin begeleid worden door professionele en betrokken hulpverleners. Om dit te bereiken moet je de geboden zorg controleren om zo een zo hoog mogelijke kwaliteit te kunnen leveren.

Binnen de relatie tussen cliënt en hulpverlener vindt alle zorg- en dienstverlening plaats en al het andere daaromheen ondersteunt dat. De kwaliteit van die relatie is dan ook allesbepalend voor de kwaliteit van de zorg. Binnen die relatie wordt de veiligheid en betrokkenheid geboden die de cliënt nodig heeft om mens te kunnen zijn.

In het kwaliteithandboek staan veel handleidingen en regeld waaraan je moet voldoen. Het meeste van wat er staat doe je waarschijnlijk allang: zorgvuldig problemen inventariseren, samen met cliënten tot een ondersteunings- of zorgplan komen, met de cliënt de uitvoering evalueren en nagaan of verbetering mogelijk is.

Waarom dan toch een kwaliteitshandboek en HKZ-certificering? Omdat je daarmee voor iedereen zichtbaar je aanpak en afspraken vastlegt en omdat je buitenstaanders toelaat om dat te toetsen. Omdat je aan de buitenwereld wilt laten zien hoe zorgvuldig en professioneel de dienstverlening tot stand komt. En ook omdat je jezelf wilt verplichten om steeds weer de ruimte te nemen om de zorg- en dienstverlening te evalueren en waar mogelijk te verbeteren.
Achter de basis voor het kwaliteitshandboek, het HKZ-certificatieschema, staan de aanbieders van zorg- en dienstverlening, de financiers, de overheid, de ketenpartners en de cliënten.

Een HKZ-certificaat is een teken dat Zozijn zware eisen aan zichzelf stelt om zoveel mogelijk te garanderen dat de cliënt de best mogelijke zorg- en dienstverlening ontvangt.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten